Historia

Shanghai ‘Österns Paris’ och ‘Orientens Pärla’

Trots de vackra smeknamnen erbjöd Shanghai, som egentligen betyder ‘Staden Vid Havet’, en gång i tiden dess invånare en mängd olika laster vilket gjorde att stadens rykte var en aning skamfilat. Allt från illegala spelhålor, barer fyllda med prostituerade och mörka opiumnästen där röken låg tungt över besökarna gjorde att Shanghai fick ett rykte om sig att vara väldigt dekadent stad och en samlingsplats för många typer som opererade i lagens utkanter. Mycket har dock hänt sedan 1920- och 1930-talet då detta var realitet.

Under 1990-talet bestämde den kinesiska regeringen att Shanghai skulle bli landets finansiella centrum tillsammans med Hong Kong. Sedan dess har inga kostnader sparats på för att nå detta mål. Invånarna går från att inte ha telefon till att ringa med mobiltelefoner, från att cykla till att åka i SUV. Så sent som 1998 var den högsta byggnaden på blygsamma 22 våningar, idag är den på 101 våningar tack vare nya Shanghai World Financial Center följt av Jin Mao Tower på 88 våningar. Shanghai World Financial Center är för övrigt världens tredje högsta byggnad, endast slagen av Burj Dubai i Dubai och Taipei 101 i Taipei.

Nya så kallade flagship stores från världens alla lyxmärken öppnar portarna med jämna mellanrum. Hittills har bland annat Marc Jacobs, Gucci, Giorgio Armani och Louis Vuitton valt att öppna butiker i staden. Ständigt nyöppnade restauranger och barer bidrar till mångfalden som Shanghai erbjuder. Det kan vara svårt att inse just hur mycket det är som händer i staden såvida Ni inte sett det med egna ögon, men en fingervisning kan vara att det satsas ungefär 100 miljarder dollar varje år på Shanghai. Det är onekligen en väldigt stor summa. Samtidigt finns fortfarande mycket av det gamla kvar. Ofta går det att finna hus från 1800-talet precis bredvid modernt designade byggnader. En mix som på många sätt är unik.

Jin Mao Tower and Aurora Building

Hela staden sprudlar av energi, från de tidiga morgonarna till de sena kvällarna finns det alltid något att göra här. Att turista i Shanghai är något jag verkligen rekommenderar alla oavsett vad för intressen Ni har. Gillar Ni att besöka städer på Er semester kommer Ni bli väldigt nöjda, det är jag helt övertygad om.

Shanghai – idag en storstad, inom några få år den viktigaste staden i Asien och en av de viktigaste i världen.