Kommunikationer & Transport

Transportmedel som passar alla

Shanghai har ett omfattande offentligt transportsystem som till stor del bygger på bussar och en snabbt växande tunnelbana. För en stad av Shanghais storlek flyter trafiken på fortfarande relativt smidigt. Det växande antalet bilar gör dock trafiken alltmer tät för var år som går.

Shanghai har världens mest omfattande bussystem med nära ettusen linjer. Shanghai Metro (tunnelbana och förhöjda pendeltåg) har för närvarande fem linjer (nummer 1, 2, 3, 4, 5). Fram till år 2010 kommer ytterligare 8 linjer att byggas. Priserna för buss och tunnelbana börjar på RMB 1 och sträcker sig till ca RMB 4 beroende på avstånd. Det är med andra ord väldigt billigt att ta sig fram kollektivt i Shanghai.

Taxi i Shanghai finns det gott om och konkurrensen på marknaden har drivit ner priserna till rimliga nivåer för den genomsnittliga invånaren (ca RMB 11 per 3 km). Före 1990-talet var cykel det mest populära transportmedlet i Shanghai, men sedan dess har staden förbjudit cyklar på många av stadens större vägar för att minska trängseln. Cykeln har således fått ge vika för bilen på vissa ställen. Men många gator har kvar cykelbanor och korsningar övervakas av “trafikpoliser” som hjälper till att ge cyklister och fotgängare en säker passage. Stadsfullmäktige har lovat att uttöka cykelspåren med 180 km under de närmaste åren. Med de stigande disponibla inkomsterna har det  privata bilägandet i Shanghai ökat snabbt. Antalet nya bilar begränsas en aning eftersom antalet tillgängliga registreringsskyltar tillgängliga på offentlig auktion är begränsat.

I ett samarbete med Shanghai-kommun och Shanghai Maglev Transportation Development Co (SMT),  konstruerade tyska Transrapid det första kommersiella Maglev-tåg i världen år 2002. Sträckan sträcker sig från Shanghais Longyang Road-tunnelbanestation i Pudong till Pudong International Airport. Den 30 km långa turen tar ca 6 minuter och når som högst 435 km/h. Se maglev / transrapid för mer information.

Två järnvägar möts i Shanghai: Jinghu Railway (Beijing-Shanghai) och Hangzhou Railway (沪杭线Hu Hang Line). Shanghai har två stora järnvägsstationer, Shanghai Railway Station och Shanghai South Railway Station. Maglevspår till städerna Hangzhou samt Beijing planeras.

Shanghai har två flygplatser: Hongqiao International och Pudong International, den senare har den tredje högsta trafiken i Kina efter Beijing Capital International Airport och Hong Kong International Airport. Pudong International hanterar mer internationell trafik än Beijing Capital med sina mer än 17,15 miljoner internationella passagerare under 2006.

Sedan december 2005 är Shanghais hamn, inklusive den nyöppnade Yangshan-djupvattenhamn (洋山深水港), den största i världen. Donghai Bridge med en total längd 32,5 km, är världens längsta bro över ett hav.