Maglev / Transrapid

Världens snabbaste tåg i drift

Historia

Shanghai Maglev Train (Shanghai Transrapid) är det första kommersiella maglev (transrapid-tåget) i världen. Byggnadsarbetena inleddes i mars 2001 och togs i drift 1 januari 2004. Tåget byggdes i Tyskland med tysk teknik. Notan för Shanghai Transrapid-projektet hamnade på RMB 10 miljarder.

Linjen trafikeras av företaget Shanghai Maglev Transportation Development Co, Ltd.

Tåget går från Longyang Road-stationen i Pudong i Shanghai till Pudong International Airport. Den totala sträckan är ca 30 kilometer. Resan tar strax över 6 minuter och den högsta hastigheten som nås under den tiden är 435 km/h.

Antalet passagerare på detta maglev har varit lägre än väntat främst på grund av begränsade öppettider, en hyfsat kort linje, det höga priset för biljetterna samt det faktum att tågets ändpunkt är Longyang Road i Pudong. Att ändpunkten är i Pudon är långt ifrån optimalt för i princip alla som inte ska till just Pudong, en mer central ändpunkt hade antagligen gjort stor skillnad.

Maglev i Shanghai
Maglev vid flygplatsen i Shanghai

Skarp kritik har flertalet gånger riktats mot projektet. Den vanligaste synpunkten verkar vara att projektet främst var ett skrytprojekt som egentligen inte tillförde invånarna i Shanghai någon praktisk nytta med tanke på ovanstående. Detta Maglev är ändock populärt hos turister som gärna provar på.

Flera planer på förlängning har föreslagits under omgångar. I januari 2006 föreslogs en förlängning till Shanghai Hongqiao International Airport via Shanghai South Railway Station och platsen för World Expo 2010 med en fortsättning mot Hangzhou. Om detta byggs skulle bli möjligt att åka Maglev mellan flygplatserna på ca 15 minuter. Denna plan för utbyggnad till Hangzhou godkändes av den centrala regeringen i februari 2006. Bygget förväntas bli klart någon gång under år 2010.

Att åka

Sedan november 2006 kostar en enkelbiljett RMB 50 och 40 RMB för flygpassagerare med bevis på köp av en flygbiljett. En enkelriktad VIP-biljett kostar RMB 100. Vad denna VIP-biljett har för fördelar lyckades i alla fall jag ej lista ut när jag åkte med tåget. Alla dörrar öppnas och alla kan gå in och sätta sig var de vill. En tur-retur biljett kostar RMB 80. Med tanke på att färden är så pass kort som den faktiskt är ser jag ingen anledning för Er att välja den dyrare biljetten. I vilket fall som helst rekommenderar jag Er att ta detta snabbtåg när Ni är i Shanghai. Att åka i dessa hastigheter på marken är en riktig upplevelse. Bilarna som åker i samma riktning som maglevtåget på motorvägen ser ut att stå still när tåget är uppe i över 400km/h. Det här är verkligen modern teknik när den är som allra bäst. Maglev är verkligen en sevärdhet som är värd konstnaden helt klart.