Religion

En mötesplats för flera religioner

På grund av sin mångfacetterade historia har Shanghai ett rikt religiöst arv. Det syns bland annat på de religiösa byggnader och institutioner som finns utspridda runt om i staden. Detta är en av sakerna som skiljer Shanghai från andra städer i Kina.

Taoism har en närvaro i Shanghai i form av flera tempel. Det största templet som förvaltas av Shanghai Taoist Association är City God Temple i hjärtat av den gamla staden. City God Temple uppfördes för tre historiska personer som betraktas som beskyddare av staden. Andra traditionella tempel är Wenmiao som tillägnats Konfucius, och ett tempel uppfört åt general Guan Yu från de tre kungadömena.

Religion Buddhismen har haft en närvaro i Shanghai sedan urminnes tider. Longhua-templet är det största tempel i Shanghai och grundades under de tre kungadömenas period. Jing’an-templet, beläget i centrala Shanghai, byggdes även det under de tre kungadömenas tid. Ett annat viktigt tempel är Buddhan-templet, som namngivits efter den stora staty av Buddha som finns inne i templet. Statyn är är väldigt magnifik och är helt i jade.

Det har funnits en betydande muslimsk befolkning i Shanghai i århundraden. De betjänas av ett antal moskéer som Xiaotaoyuan-moskén i den gamla delen av staden och Songjiang-moskén i distriktet Songjiang.

Shanghai är också ett viktigt centrum för kristendomen i Kina. Kyrkor som tillhör olika förgreningar återfinns runtom i hela Shanghai. Bland de katolska kyrkorma är S:t Ignatius Cathedral i Xujiahui den största. En annan sevärd kyrka är Dongjiadu Cathedral.