Yta & Geografi

En stor storstad

Shanghai betyder bokstavligen ‘staden vid havet’. Det är i själva verket en två timmars bilfärd till kusten och sannolikheten att Ni inte befinner Er på väg till stranden någonsin är hög.

Shanghai är till ytan en väldigt stor stad. Innehållet på den här sajten kommer mestaldels att handla om saker och platser belägna inom några kilometers radie från centrum, på båda sidorna om floden Huangpu.

Staden är uppdelad i två delar av Huangpu River: Puxi (väster om Huangpu River) och Pudong (öster om Huangpu River). Puxi är den äldre delen av staden och är värd för majoriteten av affärer, restauranger och museer. Pudong är den moderna delen och är känt för sina imponerande skyskrapor, som till exempel Shanghais högsta byggnad Jin Mao Tower. I Pudong finner Ni även Oriental Pearl Tower som ser ut som något tillhörande en annan planet.

Skyltarna med gatunamn innehåller ofta både kinesiska och engelska namn, vilket underlättar orientering till fots. Eftersom flertalet gator är så pass långa delas de ofta in i olika delar med prefixen ‘North’, ‘South’, ‘East’, ‘West’ och ‘Central’. Till exempel den stora huvudgatan Yanan Lu går från Yanan Xilu (West Yanan Road) till Yanan Zhonglu (Central Yanan Road) och slutar som Yanan Donglu (East Yanan Road). Likaså Maoming Lu är antingen Maoming Nanlu (South Maoming Lu) eller Maoming Beilu (North Maoming Road).

Att ta sig runt antingen med den väldigt moderna tunnelbanan, bussar eller taxi är lite av en prövning, främst på grund av kommunikationssvårigheterna tack vare språket. Tunnelbanan har dock viss skyltning på engelska vilket välkomnas.